Köpråd

 En akustisk gitarr producerar som namnet antyder sitt ljud på akustisk väg, till skillnad från exempelvis en elgitarr. Det är strängarna som skapar ljudet som resonanslådan förstärker vilket ger ljudet sin speciella karaktär, varför utformningen av gitarrkroppen och materialvalet av denna spelar en stor roll. En akustisk gitarr har ofta 6 strängar men kan komma i andra utformningar, vanligast då med 7 eller 12 strängar och strängarna kan vara av nylon eller stål.

Är du intresserad av att köpa en gitarr men inte säker på vilken prisklass eller typ av gitarr? Nedan följer lite information som kan komma att hjälpa dig i ditt val.

Köpa nylon eller stålsträngad gitarr?

Valet mellan att köpa en nylonsträngad eller stålsträngad gitarr kan ibland vara svårt, speciellt om det handlar om din första gitarr. Som nybörjare kommer du med största sannolikhet snabbt få ont i fingrarna av stålsträngar, varför en nylonsträngad gitarr kan ge dig mer speltid och på så vis snabbare framsteg i ditt spelande. Nylonsträngar är mjukare och är därför ofta lättare att träna olika böjtekniker på men å andra sidan har en stålsträngad gitarr ett renare ljud och finare klang. Stålsträngarna har också en tendens att hålla sig stämda längre. Greppbrädan på stålsträngad gitarr är normalt smalare i jämförelse mot en nylonsträngad vilket gör den mer anpassad för spel med plektrum, på samma sätt som att det med den bredare greppbrädan hos nylonsträngade gitarrer är lättare att “fingerplocka”.

På grund av strängarnas mjukhet och det faktum att nylonsträngade gitarrer i regel är billigare rekommenderas dessa för nybörjare. När du väl fastnat och är säker på att du vill fortsätta med ditt gitarrspelande kan det vara värt att satsa lite mer och köpa en finare stålsträngad gitarr.

Viktigt att veta är att det inte går att köpa en gitarr avsedd för nylonsträngar och sedan eftermontera strängar av stål. Gitarrkroppen och halsen är helt enkelt inte gjorda för den större spännkraften som behövs för stålsträngar.

Gitarrer kommer i en mängd olika utformningar och storlekar beroende på hur de ska användas. Exempelvis har vissa gitarrer en utskuren del, även kallat ”cutaway”, vilket förenklar spelande på de högsta banden.

Innan du köper en gitarr bör du därför testa så många gitarrer som möjligt för att se vilken storlek, utformning och strängtyp som känns bäst för just dig.

Onlinebutiker

När du ska köpa gitarrer och gitarrtillbehör finns det utöver din lokala musikaffär en stor mängd olika onlinebutiker. Det kan ofta löna sig att kontrollera priser från flera olika butiker och hemsidor innan du lägger din order. Därför har vi här samlat en lista med olika onlinebutiker och hemsidor som kan vara av intresse.

Thormann

Musikbörsen

4SOUND

JAM

Tradera

Best 2 Music