Ackord

Alla som vill kan lära sig spela gitarr, det handlar bara om hur mycket tid man har att avsätta. Det krävs bara att du tar steget att lära dig ett par ackord för att kunna spela en hel låt. Att kunna läsa noter är långt ifrån ett krav, istället kan du lära dig läsa ackord och tabulatur. Och med en internetuppkoppling når du enkelt allt material du behöver för att bli en riktigt avancerad gitarrist.

Oavsätt om du vill läsa tabulatur eller ackord så behöver du känna till vilken sträng som är vilken och i båda fallen visualiseras banden på gitarren oftast som i bilden nedan.

Ett sätt att läsa ackord och noter är genom en grafisk visualisering av de olika strängarna och banden.

Ett sätt att läsa ackord och noter är genom en grafisk visualisering av de olika strängarna och banden.

Ackord

Det finns två gundläggande typer av ackord; barré och öppna. De öppna ackorden spelas genom att placera fingertopparna på strängarna i olika formationer, medan ett barréackord även kräver att pekfingret placeras över samtliga strängar.

Fördelen är att ett och samma barréackord enkelt kan flyttas längs med halsen och på så vis får du olika tonarter. I många fall är det enklare att spela en låt med bara barréackord samtidigt som det går att justera och dämpa vissa strängar när du väl lärt dig tekniken. Försök att vrida pekfingret om du inte får ton i alla strängarna och öva ofta då du som nybörjare i början snabbt kommer bli trött i handen.

Ofta uppfattas dock barréackorden som svårare varför det rekommenderas att börja lära sig de öppna ackorden.

Något du kommer inse snabbt när du börjar spela är att det inte behövs mer än en handfull ackord för att spela näst intill alla låtar, nedan presenteras 8 öppna ackord som till en början kommer räcka långt. Numren i cirklarna är tips för vilket finger du bör använda där 1 är pekfingret, 2 är långfingret och så vidare.

Bara en handfull ackord räcker för att spela de flesta låtar.

En samling ackord lagom för en nybörjare att börja med.

Ett komplett verktyg som rekommenderas för att hitta fler ackord är All-Guitar-Chords där du även kan se olika varianter av samma ackord vilket i många fall kan underlätta vid snabba byten.

Håll utkik efter Ackord-knappen som ofta finns för de låtar som läggs upp:
Hittar du denna knapp under en låt på Akustiskt.se når du enkelt kompletta ackord.