Skötsel av gitarren

Sköter du om din gitarr så håller den längre och spelar bättre, därför får du här en samling tips och råd angångende skötsel och förvaring av din gitarr.

Förvaring och transport

En gitarr består av olika material som rör sig olika mycket beroende på temperatur och luftfuktighet. Den bör därför inte utsättas för allt för stora och snabba temperatursvängningar.

Transport bör ske i ett vadderat fodral och om gitarren har blivit nedkyld, tex. om du varit utomhus på vintern, bör den då lämnas i fodralet tills det att den nått rumstemperatur.

Förvara inte gitarren i ett rum med hög luftfuktighet, exempelvis i ett badrum, och ha för vana att ställa ner gitarren i caset/fodralet när den inte används. Väljer du att hänga upp den på väggen så välj om möjligt inte en yttervägg.

Byte av strängar

Beroende på kvalitet tappar strängarna klang ganska fort, vilket kan märkas redan efter några veckor om du spelar mycket. Får gitarren stå oanvänd kan ett byte också bli aktuellt då strängarna även åldras med tiden. Valet av lite dyrare ytbehandlade strängar, exempelvis Elixir-strängar, kan däför vara en bra investering.

Elixir-strängar är ytbehandlade för längre livslängd.

Elixir-strängar är ytbehandlade för längre livslängd.

Tänk på att vid ett strängbyte inte lossa alla gamla stängar samtidigt! Byt istället ut en sträng i taget för att inte släppa spänningen i halsen. Passa på att putsa av greppbrädan och kroppen när du byter strängar. Ha för vana att byta alla strängar vid samma tillfälle, även om det bara är en som gått av.

Tvätt och smörjning

Håll din gitarr välvårdad och i bra skick genom att regelbundet rengöra och smörja gitarren. Ett enkelt sätt är att damsuga försiktigt med ett borstmunstycke. Ett annat tips mot smuts och damm är att använda sig av en tandborste för att komma åt ordentligt.

För att rengöra gitarrkroppen kan du i de flesta musikbutiker köpa ett speciellt gitarr-polish. Använd inte möbelpolish då detta lämnar en fettig yta. Och tänk på att inte applicera någon form av polermedel på ytor som är skadade eller har sprickor då det kan försvåra en framtida reparation.

Greppbrädan bör tvättas en gång varje eller vartannat år och det gör du enklast genom att köpa citronolja från närmaste musikaffär. Med oljan tvättas hudavlagringar bort och trät behandlas för att inte torka ut.

Justera halsen

Gitarrens hals ska inte svänga åt någon av kortsidorna men är böjd mot ryggsidan för att ligga med ett korrekt avstånd till strängarna vid varje band. Denna grad av böjning justeras genom att öka eller minska spänningen i en stålstav monterad i halsen, genom en skruv som oftast sitter på insidan av kroppen upp mot halsen.

För att justera denna spänning kan det ibland krävas att en eller flera av strängarna lossas något. Notera att det i stort sätt bara är stålsträngade gitarrer som har denna justeringsmöjlighet.

Är du osäker så ta kontakt med en musikaffär så får du det professionellt justerat.