Stämma gitarren

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren gitarrist är det viktigt att stämma ditt instrument regelbundet. Här kommer vi gå igenom grundläggande tekniker för att stämma en sexsträngad gitarr, med eller utan tekniska hjälpmedel. Är det första gången du stämmer en gitarr så var noga med att kontinuerligt känna på stängarna; spänns de för hårt finns risken för att de går av!

Tänk på att om stängarna är helt nya kan det ta upp till ett dygn innan de sträckts ut ordentligt. Att spela innan dess rekommenderas då det hjälper till att stäcka ut strängarna, men räkna då med att stämma om gitarren många gånger.

Unisonmetoden

Om du inte har absolut gehör så är det extremt svårt, om inte omöjligt, att få en gitarr perfekt stämd utan någon typ av hjälpmedel. Det hela handlar om att välja en sträng som referens och sedan stämma resterande strängar efter denna. Ofta väljs den tjockaste strängen (E) då den, på grund av sin tjockhet, har en mindre benägenhet att stämma ur sig. För att få korrekt ton på strängen kan du använda detta verktyg. Tryck på den strängen du vill stämma så får du en referenston.

Det fungerar också bra att exempelvis stämma den efter en annan gitarr, ett piano eller en stämapparat. Det finns även en stor mängd gratis mobilappar eller program till datorn som kan vara till hjälp, exempel hittar du längre ner på denna sida.

Strängarna på en sexsträngad gitarr.

Strängarna på en sexsträngad gitarr.

  1. Låt oss nu säga att din E-sträng (den tjockaste) väljs som referens och antas korrekt stämd.
  2. Sätt fingret på det femte bandet på E-strängen (den tjockaste) och stäm A-strängen mot denna.
  3. Sätt fingret på det femte bandet på A-strängen och stäm D-strängen mot denna.
  4. Sätt fingret på det femte bandet på D-strängen och stäm G-strängen mot denna.
  5. Sätt fingret på det fjärde bandet på G-strängen och stäm B-strängen mot denna.
  6. Sätt fingret på det femte bandet på B-strängen och stäm den sista E-strängen mot denna.

Tänk på att vara noga då ett litet fel fortplantar sig genom hela stämningen varför du bör upprepa proceduren för att kontrollera stämningen. Har du stämt korrekt blir intervallen mellan E-ettan och E-sexan exakt två oktaver.

Övning ger färdighet!

Hjälpmedel 

Att köpa en stämapparat kan vara en av de mest välinvesterade pengarna du någonsin kommer lägga på ditt spelande. En väl stämd gitarr gör spelandet både lättare och roligare! Information om gratisprogram du kan ladda ner finns i avdelningen om programvaror.

Ibland har du kanske inte tillgång till avancerade hjälpmedel, och då kan det vara kul och väldigt användbart att veta du hör ett A om du lyfter på hemtelefonen.