Tabulatur

Alla som vill kan lära sig spela gitarr, det handlar bara om hur mycket tid man har att avsätta. Det krävs bara att du tar steget att lära dig ett par ackord för att kunna spela en hel låt. Att kunna läsa noter är långt ifrån ett krav, istället kan du lära dig läsa ackord och tabulatur. Och med en internetuppkoppling når du enkelt allt material du behöver för att bli en riktigt avancerad gitarrist.

Oavsätt om du vill läsa tabulatur eller ackord så behöver du känna till vilken sträng som är vilken och i båda fallen visualiseras banden på gitarren oftast som i bilden nedan.

Ett sätt att läsa ackord och noter är genom en grafisk visualisering av de olika strängarna och banden.

Ett sätt att läsa ackord och noter är genom en grafisk visualisering av de olika strängarna och banden.

Tabulatur

Steget efter det att du lärt dig ackord är att börja plocka melodier och då behöver du kunna läsa tabulatur (även kallat “tabbar”). Det låter oftast väldigt mycket bättre i förhållande till att spela en låt med ackord och det finns såklart tabulatur i form av allt från lätta melodier till väldigt avancerade stycken.

Tabulatur skrivs ut på ett liknande sätt som ackord men eftersom man läser tabbarna beroende av tiden skrivs de med strängarna liggandes. Tabbarna skrivs normalt på två olika sätt som du ser i bilden nedan.

Tabulatur kan skrivas på två olika sätt.

Tabulatur kan skrivas på två olika sätt.

Strängarna illustreras av sträcken och till vänster anges vilken sträng som är vilken. På detta vis kan även andra stämningar av gitarren anges. Tabulaturen läses från vänster till höger och nummer anger vilken sträng på vilket band som ska spelas.

E|---------------------------------------------
B|---------------------------------------------
G|---------------------------------------------
D|---------------------------------------------
A|---------------------------------------------
E|----1-2-3-4----------------------------------

I detta exempel ska E-strängen spelas först en gång på band 1, sen band 2, sen band 3 och till sist band 4. Notera att en nolla (0) innebär att strängen ska plockas ren utan att du sätter ett finger på stängen. Avstånd mellan numren anger en indikation på takt men som du nu kanske inser är det svårt med tabulatur att veta exakt med vilken tajming noterna ska spelas. Därför kan det vara bra att öva genom att spela upp låten du vill lära dig och sedan helt enkelt spela med. Det finns dock hjälpmedel för att spela upp melodier i olika loopar och hastigheter för att lära sig fortare, om detta kan du läsa i sektionen om program.

I tabulatur kan det ibland även finnas en notering i överkant för att underlätta läsningen, i exemplet nedan ser vi ett G.

       G
E|-----3---------------------------------------
B|-----0---------------------------------------
G|-----0---------------------------------------
D|-----0---------------------------------------
A|-----2---------------------------------------
E|-----3---------------------------------------

Det finns olika tekniker för hur bytet mellan toner på samma sträng sker, och de anges också med siffrorna i tabulaturen och kan ses i exemplet nedan.

E|----------------2h4--------------------------
B|---------------------------------------------
G|---------------------------------------------
D|---------------------------------------------
A|----------7/9-----------9p7------------------
E|---3b4---------------------------------------

b – Bends

I exemplet står det 3b4 vilket betyder att du ska spela sträng E (den tjockaste strängen) på band 3 men böja tonen genom att trycka strängen uppåt eller nedåt tills det att det låter som om du spelar på band 4.

/ – Slides

I exemplet står det 7/9 vilket betyder att du ska spela sträng A på band 7 men direkt efter det att du plockat strängen flytta fingret upp till band 9.

h – Hammer on

I exemplet står det 2h4 vilket betyder att du ska spela sträng E (den tunnaste strängen) på band 2 med exempelvis pekfingret och sedan direkt slå ned med långfingret på band 4.

p – Pull off

I exemplet står det 9p7 vilket betyder att du ska sätta exempelvis pekfingret på sträng A och band 7 och långfingret på sträng A och band 9. När du nu plockar strängen så drar du direkt ner långfingret vilket för att tonen ändras från 9 till 7.

Känner du dig osäker på någon av dessa tekniker så rekommenderas exempelvis Youtube där en stor mängd guider finns tillgängligt.

Håll utkik efter Tabulatur-knappen som ofta finns för de låtar som läggs upp: